Syftet med Tala film - Tala liv är att skapa en mötesplats för att se bra film som berör. Efter filmen får vi möjlighet att dela våra upplevelser i en mindre samtalsgrupp, lyssna in varandras berättelser och på det sättet få en rikare filmupplevelse.

En filmkväll börjar kl. 18.30, med fri entré. Vi får en inledning till den film vi skall se. Vi ser filmen och delar oss efteråt i mindre grupper för samtal, där vi möter tre givna frågor. Vi bryter kvällen senast kl. 21.00.

Ansvarig för filmkvällarna är Mats Carlsson, pastor.

Hösten 2022

Torsdag 22 september
The Father
Prod. år 2021

Anthony Hopkins spelar rollen som äldre bildad herre som drabbas av demens i filmen ”The Father” – en prestation som gav honom en Oscar för bästa manliga huvudroll. Filmen bygger på en pjäs skriven av Florian Zeller, som även skrivit manus och regisserat filmen. Filmen gör något magiskt. Den löser upp gränsen mellan bioduken och salongen. Skakar om verkligheten så att jag som åskådare blir osäker på vad som egentligen händer. Vem är frisk och vem är sjuk, vem talar sanning och vem är förvirrad?

Torsdag 20 oktober
Mass
Prod år 2022

Fyra personer träffas för att prata i en kyrka. Två av personerna är föräldrar till en pojke som utförde en skolskjutning för några år sedan och de andra två till en av pojkens offer. De har bestämt sig för att det gått tillräckligt lång tid för att kunna sätta sig ner tillsammans och prata igenom saken och på så sätt få något slags avslut.

De slår sig ner runt ett bord i ett av kyrkans sidorum och påbörjar trevande en konversation. Det dröjer inte länge innan starka känslor rörs upp, känslor i alla dess former. Naturligtvis finns det en dos ilska och sorg från föräldrarna till offret och skam från föräldrarna till förövaren, men även en ganska stor portion sympati som förvånande nog går åt båda håll.

En film om fyra personer som sitter och pratar i ett rum i 111 minuter kanske inte låter så spännande. Faktum är dock att Mass är mer intensiv än många actionfilmer och när eftertexterna rullade känner man sig känslomässigt utmattad.

Torsdag 17 november
As in heaven
Prod. år 2022

As In Heaven (danska originaltiteln: Du som er i himlen) är en skakande berättelse om hur kvinnor för hundra år sedan i Danmark (och givetvis också i Sverige) förtrycktes med stor hjälp av kvinnoförnedrande tolkning av religion. Filmen är stark, mörk och berörande och vann huvudpriset Dragon Award Best Nordic Film på Göteborgs filmfestival.

Huvudrollen i filmen, 14-åriga Lise, lever på danska landsbygden i slutet av 1800-talet. Hon är äldst i en syskonskara på sju barn och hennes mamma väntas vilken dag som helst föda ännu ett barn. Lise ska som den första i släkten och i familjen få flytta till en annan ort för att gå i en skola. Men det som skulle bli hennes sista dag på gården visar sig bli dramatisk och livsförändrande.

Berättelsen handlar om kvinnors situation under denna tid, hur förtryckta de var. Men den handlar lika mycket om barnens situation. Inge feel-good film, men oerhört berörande.

Torsdag 8 december
Dag för dag
Prod. år 2022

En historia om att det aldrig är för sent att tänka om i livet. Filmen inleds med ett äldreboende där Tomas von Brömssen spelar den demente Tage. Där finns även Malte som spelas av Sven Wollter och Rut spelas av Marianne Mörck. På äldreboendet får vi möta vårdaren Katrin som spelas av Martina Haag och städaren William Spetz. Tillsammans beger de sig de fem personerna ut på en husbilsresa genom Europa för att uppfylla en äldre mans önskan. Felix Herngrens film är hans hittills bästa