Notiser

i tystnaden bild
Foto: Ingrid M Lindhe

Periodens temasång

Så var det dags för ny sånginspiration, med hälsning från Musikutskottet. Denna gång uppmanas vi att gå in i tystnaden; den tystnad där vi får lyssna till vad Gud vill säga. Där vi får hämta kraft från Gud för att orka gå vidare. Sången är skriven av Annchi Netz och är en del av det rika utbudet i Brukssånger.

Noter och ljudfil finns nedan.

Text och musik: Annchi Netz

Sång: Niclas Jonsson
Sång och gitarr: Ingrid M Lindhe

I tystnaden noter

Onsdagsträffen

Onsdagsträffen börjar den 1 september kl 13:00 och pågår sedan varannan vecka (udda vecko-nr) terminen ut. Renoveringen gör att vi är i kyrksalen. Det kan ev. innebära begränsningar när och hur vi ses. Så håll utkik i veckomejl och på hemsidan om det skulle inträffa.

Bibelsamtal på dagtid

Vi håller bibelsamtal på dagtid i fysisk form och träffas i kyrksalen varannan vecka (jämna vecko-nr) kl 13:00 - 14:30 från och med den 8 september och terminen ut. Johannes evangelium blir vårt samtalsfokus. Välkommen!
Allmänt råd: kolla veckomejl och hemsida efter ev. ändringar.

Därför sörjer jorden

hander och jord

En helg med Peter Halldorf om hopp och ansvar i klimatförändringarnas tid.

Vad är en rimlig kristen hållning när klimatet skenar och jorden far illa? Välkommen till en seminariehelg i Andreaskyrkan den 9-10 oktober. Seminarierna kommer också sändas digitalt. Helgen arrangeras av Andreaskyrkan, Rastplats Söder, Söders kristna råd och Studieförbundet Bilda. Mer info och anmälan: www.bilda.nu/darfor-sorjer-jorden

Lördag 9 oktober
13.00 Seminarium 1:
När ord står emot ord - om profetisk inspiration och andlig urskiljning.
14.30 Fika
15.00 Seminarium 2:
Må varje träd i skogen jubla - källor till hopp i klimatförändringarnas tid.
17.00 Seminarium 3:
Gud är i det mänskliga i varje människa - en kristen tro mellan dualism och panteism.

Söndag 10 oktober
Lovsång
11.00 Gudstjänst
Peter Halldorf, Mats Carlsson, Olle Jonasson, Eva Svedberg, sång, Karin Kjellberg, piano.
12.30 Dialogsamtal
Peter Halldorf, Peter Örn.

Jazzkonsert 18 oktober

jazzkonsert

Under Stockholms jazzfestival gästas Andreaskyrkan av två jazzduos som gör varsin kort konsert och möts sedan i en kvartett. Allt inom 60 minuter!

Konsertpremiär för duon Erik Palmberg och Anton Dromberg som framför egna kompositioner och tolkar ett par låtar från den amerikanska songboken.

Örjan Hultén och Filip Augustson har spelat mycket ihop och även här bjuds det på en del egenskrivet.

I slutet av konserten möts alla i en kvartett! Där får vi lyssna till musik av bl. a. Kenny Wheeler.

Erik Palmberg - trumpet
Anton Dromberg - piano
Örjan Hultén - saxar
Filip Augustson - kontrabas

Entré
Ordinarie: 150 kr
Student/pensionär: 100 kr

Kan förköpas via swish 123 029 44 39 märk ”Duojazz”.

Ljus i mörkret

Anna P
Anna Pellnäs, foto: privat

Lördagen den 6 november blir det vernissage med ljuständning kl. 12-14. Anna Pellnäs, körmedlem och konstnär, ställer ut sina akvareller. Efter förlusten av dottern Lilly var målningen och körsången det som fick Anna att ta sig igenom den första tiden. Konsten och musiken blev ljus i mörkret.

Utställningen kommer att finnas kvar i kyrksalen till den 21 november.
Se hemsida: www.konst.se/annapellnas

Sånger till tröst

Fairy fall
Fairy fall, målning av Anna Pellnäs.

Söndag 7 november kl. 16 bjuder kören Con Spirito på körmusik under temat Alltid hos dig. Det ges möjlighet till ljuständning och tid att minnas dem vi saknar.

Förutom Con Spirito medverkar även Gabriela Thür på harpa, Olof Åhman, sång och pastor Elisabet Ravelojaona med textläsningar. Det blir musik av bl. a. H. Goodall, Fauré, K. Rehnqvist.

Vi gör en insamling till musikverksamheten.

Utställningen Ljus i mörkret (se notis ovan) kommer att finnas i kyrksalen.

Sångsamlingar för barn

I höst inbjuder vi till sångsamling en gång i månaden för åldrarna 4-5 år, där även yngre är välkomna med sina föräldrar. Vi ses på gudstjänsttid 11-11.45 då vi sjunger, får ta del av en bibelberättelse och avrundar med en enkel ljuständning. Efteråt blir det förstås fika.

Ledare är Ingrid Lindhe och Annika Gustafson.
29 aug, 26 sep och 24 okt.

Vid fyra tillfällen möts vi till gudstjänst med och för alla åldrar: 19 sep, 17 okt, 21 nov och 19 dec.

Om pilgrimens sju nyckelord

Pilgrimskrans

Pilgrimskransen

Under 2021 arbetar med temat Pilgrim i Andreaskyrkan. Vi tänker att detta skall utgöra grund för möten och samtal i våra mindre grupper i församlingen; ansvarsgruppen, styrelsen, utskotten m.m.

De sju nyckelorden har följt den svenska pilgrimsrörelsen i många år. För många har de blivit en livsstil, ett sätt att vilja förhålla sig till medmänniskor och samhälle. Pilgrimens krans är ett armband där de olika pärlorna vill hjälpa oss att leva som pilgrim genom de sju nyckelorden. En pärla för varje nyckelord, en för var veckodag om man så vill.

De sju nyckelorden har i armbandet olika färger:

Frihet - vit
Enkelhet - lila
Tystnad- blå
Bekymmerslöshet - grön
Långsamhet - gul
Andlighet - orange
Delande - röd

De svarta pärlorna påminner oss om vår jordiska vandring och att leva dessa nyckelord varje dag.

Första bokstaven i de sju nyckorden bildar ordet FETBLAD, en tålig växt som påminner oss om uthållighet på vår pilgrimsvandring.

Pärlorna har även regnbågsflaggans sex färger, de färger som står för respekt, tolerans och människors lika värde. Regnbågen är hoppets båge, Guds eviga löfte till alla människor genom Noa att Gud skapar allt nytt.

Mats Carlsson
Foto: Elisabet Ravelojaona