Skalbaggar orienterar efter Vintergatan
I början av februari firar man i kyrkan Kyndelsmässodagen. Söndagen har också kallats Jungfru Marie kyrkogångsdag, till minne av att det var 40 dagar efter Jesu födelse och att han nu av Maria bars fram i templet. I många kyrkor innebär kyndelsmässodagen också att det är slut på julen.I Andreaskyrkan tänder vi denna söndag ljus för barn som fötts under året. Av tradition är just denna söndag en ljusfest, och det passar ju bra, när vi i kyrkans mitt får se alla dessa små barn som fötts under året. Kyndel betyder ljus, eller bloss, och på medeltiden kom man med sina nystöpta ljus till kyrkan för att få dem välsignade.Vi stöper inte längre ljus, och det elektriska i hemmet har något elbolag tagit hand om. Men trotts detta finns ett behov av att komma till kyrkan, och möta orden om ljus och hopp.
Men skalbaggarna då?Jo, jag läste om skalbaggar som orienterar sig efter Vintergatan (!) för att kunna gå rakt fram. Egentligen handlar det om ”Dyngbaggar” som med begränsad hjärnkapacitet rör sig förvånansvärt rakt fram. De är det första djur som man vet kan orientera sig med hjälp av Vintergatan genom polariserat solljus och månljus. Sätter man hattar på de små djuren som skärmar av ljuset så börjar de i stället springa i cirklar.
Skapelsen är fylld av överraskningar. Tänk att med ljus från den oändligt avlägsna vintergatan, som Dyngbagge, kunna hitta rätt kurs.Jag tänker på det ljus som tändes när Jesus föddes, och när han 40 dagar därefter bars fram av sin mamma i templet, det ljus om reflekterats genom avlägsna sekler, för att träffa oss, mitt i livet!
Gud välsigna dessa små, som vi tänder ljus för!